Svatý večer na Ukrajině

Od roku 1998 až do loňského roku jsem pravidelně navštěvoval „naše české sbory“ ve východní Evropě. Od roku 2005 jako celocírkevní kazatel – vyslán synodem ČCE k tomu, abychom českým krajanům dali najevo, že na ně nezapomínáme. Prožil jsem mnohé vzácné chvíle při setkáních, které měly hluboký duchovní náboj, ale nezapomenutelné byly i chvíle „kulinářské“. A právě o tyto kulinářské chvíle se chci v tomto ročníku Noty nebe podělit. Představím vám nejen společenství krajanů, ale i něco z jejich jídelníčku. Nemohu jinak, než první díly věnovat krajanům na Ukrajině. Zdrojem mi je „Bohemská kuchařka“ sestavená Věrou Švarcovou a Alexandrem Drbalem, původem Bohemčany, kteří již léta žijí v Praze.Ukrajina 2 040

Česká vesnice Bohemka byla založena v srpnu 1905. Její zakladatelé byli potomky českých pobělohorských evangelických exulantů původem ze Zelova v Polsku, jejichž předkové odešli z Čech v roce 1742–1743. Základem jejich víry byla Bible kralická, duchovní písně a evangelická víra. Ale k duchovnu patří i starost o tělesnou stránku člověka. Jejich současná kuchyně zachovává nejen staročeská jídla, ale i jídla, která bohemští převzali od jiných národů v průběhu své téměř 270leté pouti Slezskem, Polskem, Ruskem a Ukrajinou. Mnohá jídla ještě vylepšili.

Na snídani či večeři mohou být dvě až tři jídla, např. mléčná polévka nebo kaše, vařená nebo smažená vejce, domácí klobása nebo šunka, domácí sýr či brynza, různé zeleninové saláty (rajčatový, okurkový), káva s mlékem, různé čaje, máslo a med. Hlavním jídlem jsou ovšem obědy. Polévka má probudit chuť k jídlu. Nejznámější je boršč, který vaří každá obec na Ukrajině podle vlastního receptu. Zlatým hřebem oběda je samozřejmě maso v různé úpravě. K masu (vepřovému, hovězímu, slepičímu, králičímu, husímu či kachnímu) se podávají různé knedlíky, brambory a kroupy, zeleninové saláty nebo kvašená zelenina, většinou okurky, rajčata, zelí, jablka nebo červené melouny. Oběd obvykle končí nabídnutím kompotu ze sušeného nebo čerstvého ovoce a k tomu černé kávy s pečivem (buchta nebo perníček). V létě končívá oběd podáním melounu.

Nejdůležitější sytící, léčivou a na Ukrajině posvátnou potravinou je chléb, který se podává ke každému jídlu. Však ukrajinské přísloví zní: „Chléb je všemu hlava.“ Zde musím vložit vsuvku – když začínaly děti bohemské a veselynivské jezdit na tábory do Bělče, při stolování se vždy ptaly: a kde je chléb? A tak na to personál kuchyně později vždy pamatoval se slovy: „Přijely děti z Ukrajiny, musí se podávat ke všemu chléb.“ Ovšem staří Čechové také věděli, že tmavší tvrdší chléb dobře cvičí a čistí zuby, a proto ho doporučovali dětem na základě přísloví: „Kdo chce býti červený, ať jí kůrky chlebový.“ A v Bohemce se zas doporučuje jíst chlebové kůrky dívkám, aby byly krásnější. V neděli se k obědu podává domácí víno, červené nebo bílé. V průběhu staletí po přijetí křesťanství v roce 988 byl vypracován zvláštní rituální jídelníček pro hlavní křesťanské svátky – Vánoce a Velikonoce. Tento rituál převzali i krajané, kteří, ač sevřeni pravoslavným prostředím, si uchovali prvky a rysy víry evangelické. V dnešním okénku představím jídelníček vánoční.Ukrajina 2 037

Na pravoslavný svatý večer /náš Štědrý/, který podle juliánského kalendáře připadá na 6. ledna, má být na stole sedm, devět nebo dvanáct jídel – kuťa, boršč bez masa, nebo polévka kroupová, případně rybí, dále vareníky (taštičky plněné kyselým zelím nebo houbami, rybou nebo tvarohem), holubce (zelné závitky s rýží a mletým masem), ryba (smažená, nadívaná), brambory (vařené, smažené), saláty ze žampionů, fazolí, hrachová kaše a nesmí chybět „hrečka“ – pohanka a uzvar. Všechna tato jídla mají magickou funkci, jsou znamením zajištění dostatku rodiny po celý příští rok.

Uvařme si „uzvar“ – kompot ze sušeného ovoce: Suroviny: sušené ovoce (švestky, jablka, hrušky, višně, meruňky), 500 g cukru nebo 120 g medu, 2 l vody Nádobí: hrnec na 3 l Technologie přípravy: Sušené ovoce namočíme do vody na 5–10 min., omyté vložíme do vroucí vody asi na 15 minut (nejdříve se dávají jablka, potom hrušky a následně ostatní). Přidáme cukr nebo med – podle chuti – povaříme a necháme stát na studeném místě (asi 8 hodin). Před podáváním procedíme a nalejeme do skleněné konvice. Uzvar se podává ve skleněné konvici a pije se ze sklenic. Někdo ho podává i s vařeným ovocem, někdo dává ovoce zvlášť na talířku. K uzvaru se obvykle zakousne buchta nebo perníček.

Dobrou chuť a příště již více receptů ukrajinské kuchyně.

Ukrajina 2 036

Komentáře

Co na to říkáte?